Miło mi poinformować, że w listopadowym numerze Monitora Podatkowego nr 11/2020 ukazał się artykuł mojego autorstwa pt.: „Wpływ zmian w podatku VAT na gastronomię”.
Artykuł dotyczy zmian w podatku VAT jakie nastąpiły od 1 lipca 2020 r. i koncentruje się na kilku obszarach:
- wskazuje, że nie wszystkie czynności realizowane w ramach gastronomii stanowią usługę gastronomiczną, a dostawę towarów, co może przekładać się możliwość stosowania obniżonej do 5% stawki VAT na dostawy towarów „na wynos”,
- udowadnia, że od 1 lipca 2020 r. sprzedaż dań z tzw. „owocami morza” nie powinna być objęta stawką 23% VAT, a wyłącznie stawką 8%,
- wyjaśnia jak należy rozumieć pojęcie „posiłków” na gruncie nowych regulacji,
- wyjaśnia, jaką stawkę VAT należy stosować do posiłków podawanych z napojami opodatkowanymi stawką 23%,
- uzasadnia możliwość stosowania zwolnienia podmiotowego przy sprzedaży posiłków wraz z napojami alkoholowymi,
- objaśnia możliwość uniknięcia od 1 stycznia 2020 r. instalacji kas online dla czynności uznawanych przez ustawodawcę za usługi gastronomiczne.
Zachęcam do lektury.
VAT w gastronomii – po zmianach od lipca 2020 r.